Kuntonyrkkeily

Kaikessa HIY:n toiminnassa noudatetaan turvallisen tilan periaatteita. Lue niistä lisää tästä

Kausi koostuu 4–5 viikon mittaisista jaksoista. 
Aika: sunnuntaisin klo 17.30 – 18.30. Huhtikuun jakso 7.4- 28.4.

Paikka: Voudintien toimintakeskuksen sali
Lisätiedot: Jenni Blomqvist, jennibboxing@gmail.com 
Facebook: @jennibboxing
Hinta:25 € / jakso HIY:n jäsenille, 50 € / jakso ei-jäsenille

Kuntonyrkkeily on liikuntamuoto, jonka liikkeet on lainattu nyrkkeilyharjoittelusta. HIY:n kuntonyrkkeilyssä kaveria ei lyödä nokkaan vaan harjoittelussa sovitaan iskusarjat, jotka lyödään parin pitelemiin pistehanskoihin. Laji sopii monelle, ja kaikki ovat tervetulleita katsomaan ja kokeilemaan!

Mitä HIY:n kuntonyrkkeilyssä tehdään?

Alkujumppa tapahtuu meillä istuen. Verryttelemme yläraajoja ja teemme kiertoliikkeitä. Samalla vaihdamme aina kuulumisia. Sosiaalinen puoli on meillä tärkeässä roolissa. Ryhmässä on hyvä henki ja hauska tunnelma!  

Alkujumpan jälkeen on pariharjoittelun vuoro. Ensin sovimme tehtävän iskusarjan. Ohje voi kuulua vaikkapa ”etukäden suora ja takakäden yläkoukku”, jolloin vastaanottava pari tietää miten pistehanskansa laittaa tyrkylle ja kaveri lyö niihin sovitut lyönnit. Joskus teemme helppoja sarjoja, jotka voi tehdä nopeasti ja pahemmin miettimättä. Joskus teemme pidempiä sarjoja, joissa haastamme muistia ja koordinaatiota. Kuntonyrkkeily on kuin tanssi, jossa kummallakin on omat askeleet. Lajissa saa myös aivojumppaa!

Tavallisesta nyrkkeilyharjoittelusta poiketen meillä lyönnit tehdään paikallaan, seisten tai istuen. Monella ryhmäläisellä on haasteita kävelyn tai tasapainon kanssa. Tarvittaessa voi ottaa tuolin alle tai tukea harjoitellessa pöydänreunaan tai seinään. Moni sanoo nyrkkeilyharjoittelun vaikuttaneen positiivisesti juuri tasapainoon. Myös pyörätuolista käsin kuntonyrkkeily onnistuu mainiosti.

Lopuksi teemme kuntopiirin, jossa teemme monipuolisesti erilaisia liikkeitä. Tarjolla on vaihtoehtoja ja versioita, jotta jokaiselle löytyy sopivia harjoitteita. Suosittu väline on maassa seisova nyrkkeilysäkki, joka heiluu lyönneistä edestakaisin vieteriensä varassa.

Kenelle kuntonyrkkeily sopii?

Kuntonyrkkeilyä voivat harrastaa miltei kaikki, jotka ovat lajista kiinnostuneita. Laji on sovellettavissa monenlaiselle toimintakyvylle. Harjoitella voi esimerkiksi koordinaatiota, reaktiokykyä, voimaa, kestävyyttä, tarkkuutta, muistia - ja tietenkin nyrkkeilyn perusjuttuja, vaikkapa käsien pitämistä ylhäällä ”suojauksessa” vaikkei kukaan ole harjoituksissa korvalle pamauttamassakaan.

Kuntonyrkkeilyä voi suositella esimerkiksi opiskelijoille ja muille istumatyöntekijöille, koska he tekevät paljon staattista lihastyötä ja käyttävät useimmiten vain toista kättä. Nyrkkeily pistää hartiaseudun ja käsivarret liikkeelle. Lihakset pääsevät töihin, verenkierto elpyy ja lyöntien tärähdykset vahvistavat luita. Kuntonyrkkeilyn monipuoliset harjoitukset parantavat lihaskuntoa ja peruskestävyyttä.

Kuntonyrkkeily tekee hyvää

Suurin syy lajin suosiolle lienee se, että nyrkkeileminen on hauskaa. Kuntonyrkkeilyn vauhti, vaihtelevuus ja tekninen haastavuus auttavat tehokkaasti unohtamaan arkipäivän stressitekijät. Kunnon kohoaminen, lajin sosiaalisuus, henkisen vireyden lisääntyminen ja itsepuolustustaidon kehittyminen kohentavat itsetuntoa.