Pyörätuolirugby
Kaikessa HIY:n toiminnassa noudatetaan turvallisen tilan periaatteita. Lue niistä lisää tästä.
Syyskausi 4.9.-11.12.
Aika: keskiviikkoisin klo 18.30-20.30
Paikka: Validia Synapsia-talo, Nordenskiöldinkatu 18 B.
Lisätiedot ja ilmoittautumiset: Anna Pasanen, pasanenanna@gmail.com puh. 0400648620
Kausimaksu HIY:n jäsenille 41 € ja 82 € ei-jäsenille.
Pyörätuolirugby on vauhdikas ja taktinen joukkuelaji. Lajissa on myös täyden kontaktin ottaminen pyörätuolilla sallittu. Lajin aloittaakseen ei tarvitse muuta kuin avointa mieltä ja poltetta liikuntaan, eli myös aivan vasta-alkajatkin ovat tervetulleita.
Mitä pyörätuolirugby oikein on?
Kyseessä on hyvin taktinen kontaktilaji, joka on suunniteltu pyörätuolia käyttäville henkilöille, joilla on rajoituksia myös käsien toimintakyvyssä. Peli on saanut vaikutteita amerikkalaisesta jalkapallosta, rugbysta, koripallosta ja jääkiekosta.
Lajia harrastavat sekä miehet että naiset ja sitä pelataan myös sekajoukkueissa. Pyörätuolirugby on sisälaji. Pelissä ratkaisee ryhmähenki, uskallus ja pelisilmä. Pyörätuolirugby on joukkuelaji, jossa kontakti oman joukkueen kanssa on tärkeä.
Kenelle laji sopii?
Pyörätuolirugby on luotu henkilöille, jotka nauttivat vauhdikkaasta ja fyysisestä harrastuksesta vaikka istuvatkin pyörätuolissa. Lajissa järjestetään myös kilpailuja. Kaikki ei kuitenkaan riipu fyysisestä kunnosta, vaan kyseessä on hyvin taktinen kontaktilaji, jota voi harrastaa myös henkilöt, joilla on rajoittunut käsien toimintakyky.
Lajin luokituksen saamiseen kansainvälisiin peleihin täytyy henkilöllä olla häiriöitä vähintään kolmessa raajassa. Tästä on kuitenkin kansallisissa sarjoissa kyetty joustamaan. Suomen maajoukkue matkustaa aika ajoin myös ulkomailla ja etsii aktiivisesti uusia pelaajia, joten myös nouseminen maajoukkueeseen ja kansainvälisiin ympyröihin on mahdollista.
Välineet
Lajia aloittaessa ei juurikaan tarvitse mitään varusteita, sillä alkuun pääsee muiden pelaajien vanhoilla pelituoleilla, vöillä ja hanskoilla. Kyseisten välineiden hankinta tulee kyllä eteen, mikäli lajia alkaa säännöllisesti kilpatasolla harrastamaan. Lajin alkuvaiheen kustannuksiin voi hakea Startti-stipendiä ja välinehankintoihin on myös muita apurahamahdollisuuksia