Maalauskerho

Kaikessa HIY:n toiminnassa noudatetaan turvallisen tilan periaatteita. Lue niistä lisää tästä

RYHMÄ TÄYNNÄ!

Syyskausi 2.9.-16.12. (tuntia ei ole 14.10.)

Aika: maanantaisin klo 12-15
Paikka: Voudintien toimintakeskuksen kerhohuone
Lisätiedot ja ilmoittautumiset: toimisto@hiy.fi / 09 720 6240
Kausimaksu HIY:n jäsenille 41 € ja 82 € ei-jäsenille. HIY tarjoaa kahvit.

Taide ja sen harrastamisen eri muodot tuovat tekijälleen hyvinvoinnin kokemuksia. Tutkimusten mukaan taideharrastus voi vähentää yksinäisyyttä ja lisätä kuulluksi, nähdyksi ja arvostetuksi tulemisen tunteita. HIY:n maalauskerhossa on ohjaajana asiantunteva kuvataiteilija ja kuvataidekasvattaja Sari Koski-Vähälä. Tunnelma ryhmässä on välitön ja rento, uudet harrastajat ovat tervetulleita kokeilemaan.

Mitä maalauskerhossa tehdään?

Maalauskerhossa maalataan akryyliväreillä ja piirretään. Silloin tällöin lähdetään porukalla taidenäyttelyihin. Kerholaisten omia töitä on näkyvillä HIY:n toimintakeskuksen kerhohuoneen seinillä ja välillä töistä koostetaan taidenäyttely. 

Työskentelytavat

Työskentely kerhossa tapahtuu vapaavalintaisesti maalauksen ja piirustuksen tekniikoilla. Ryhmässä tehdään pääasiassa akryylimaalauksia, minkä lisäksi voi kokeilla vaikkapa akvarelleja. Öljyvärejä ja niiden käyttöön liittyviä maalausnesteitä sekä liuottimia, kuten tärpättiä emme käytä. Piirtää voi mm. lyijykynä, hiili- ja värikynätekniikoin.

Aiheet löytyvät jokaisen tekijän omista kiinnostuksen kohteista; arjesta, luonnosta, eri kulttuureista tai maalaustaiteen historiasta, eikä yhteisiä teemoja ole välttämättä lainkaan. Tällä tavoin varmistetaan, että työskentely ja myös ohjaus kohdentuu jokaisen tekijän vahvuuksiin. 

Opetus on ns. ateljeeohjausta, jossa ongelmanratkaisu lähtee aina kunkin tekijän tekeillä olevasta teoksesta ja sen asettamasta haasteesta. Vaikka kerho on matalan kynnyksen tekemistä, niin työskentely on tavoitteellista. On tärkeää, että tekijä voi huomata kehittyvänsä ja motivoitua siitä. Tekemisen ohessa keskustellaan avoimesti työskentelystä ja teoksista. Ryhmässä opitaan toisilta, iloitaan kanssatekijöiden onnistumisista ja tuetaan epäröinnin hetkellä. Joskus ei itse näe, mikä omassa tekemisessä on hyvää.

Maalauskerhosta sanottua

Osallistujista osa on käynyt maalauskerhossa jo vuosia. Muun muassa näillä sanoilla he ovat kuvanneet tunnelmiaan kerhossa: ”Virkistävää, parantavaa, innostavaa työskentelyä korona-aikanakin. Maalaaminen ei ole pelkästään ”värillä” maalaamista, vaan se on luova jatkumo eli vaikka melkeinpä kaksi vuotta ulkoisia esteitä on ollut välissä, maalaaminen ajatteluna, ideointina ja suunnitteluna ei ole jäänyt. Maalaamisen ja piirtämisen mukanaan tuomat uudet katsomisen ja näkemisen tavat ovat siirtyneet arkeen. Kodin ikkunasta avautuvia näkymiä on tallennettu kameraan toteutettavaksi myöhemmin kerhossa esim. piirtäen. Joku on puolestaan voinut kokea koronarajoitusten myötä jättävänsä maalaamisen, mutta täällä sitä taas ollaan, maalaaminen on niin ihanaa. Itsensä voittamista. Maalaamisen tarve on konkreettinen.”