Boccia

Kaikessa HIY:n toiminnassa noudatetaan turvallisen tilan periaatteita. Lue niistä lisää tästä

Syyskausi alkaa 3.9.
Aika: tiistaisin klo 12–15
Paikka: Voudintien toimintakeskuksen sali

Kesällä Hevossalmen lomakylässä, Vuorilahdentie 7, Helsinki.
Lisätiedot: Paula Talpia, puh. 040 514 3395.
Maksuton ryhmä, HIY tarjoaa kahvit

 

Helposti lähestyttävä boccia, joka sopii lähes kaikille

Bocciaa on pelattu HIY:ssä jo vuosikymmenten ajan. Mitään erikoisvälineitä ei tarvita, HIY:ssä on tarvittavat välineet. Pukeutuminen on vapaata ja tunnelma pelin aikana rento, yhteinen kahvihetki pidetään aina suunnilleen pelin puolivälissä. Ryhmä on helposti lähestyttävä ja lisää pelaajia otetaan mukaan mielellään. Kesällä pelataan säävarauksella Hevossalmen lomakylässä.

 

Mikä ihmeen boccia?

Boccia on italialaissyntyinen pallopeli, joka muistuttaa läheisesti petanqueta. Nykymuotoista bocciaa kehiteltiin vuosien ajan vammaisurheilulajiksi, ja vasta 1984 laji oli mukana ensimmäisen kerran New Yorkin Paralympialaisissa.

Boccia vaatii pelaajalta tarkkuutta, keskittymiskykyä ja taktista osaamista. Pelimuotona se soveltuu erinomaisesti kaikille ja onkin hyvä pelimuoto muun muassa vaikeavammaisille, mutta myös kaikille muille kilpailunhaluisille henkilöille.

 

Pelivälineet

Sisällä pelattaessa käytetään pehmeitä, nahkapintaisia pelipalloja. Pelipalloista kuusi on punaisia ja kuusi sinisiä. Näiden lisäksi peliin kuuluu samasta materiaalista valmistettu samankokoinen valkoinen maalipallo.

Ulkona pelattaessa pelivälineinä ovat 12 kovasta materiaalista valmistettua pelipalloa, joita on kahta eri väriä. Näiden lisäksi peliin kuuluu samasta aineesta valmistettu samankokoinen valkoinen pallo, jota kutsutaan maalipalloksi.

 

Pelin tarkoitus ja pelin kulku

Pelin tarkoituksena on saada oma pelipallo tai -pallot mahdollisimman lähelle maalipalloa. Maalipalloa, kuten kaikkia muitakin kentällä olevia palloja, saa myös siirtää osumalla siihen/niihin omalla pelipallolla. Pelipallo ja maalipallo voidaan heittää, vierittää, työntää tai potkaista pelikentälle. Apuvälineiden käyttö tähtäyksessä tai heittämisessä on kielletty. Pelatessa autetaan pallojen keräilyssä niitä, jotka eivät siihen itse kykene, ja joilla ei ole avustajaa mukana.

 

Lopputulos

Kierroksen voittaa se henkilö/joukkue, jonka pelipallo(t) ovat lähempänä maalipalloa kuin vastustajan pelipallo(t). Hävinnyt joukkue saa kierroksesta nolla pistettä ja voittanut joukkue niin monta pistettä, kuin sillä on pelipalloja lähempänä maalipalloa verrattuna vastustajan pelipalloihin.