Canasta-kerho

Kaikessa HIY:n toiminnassa noudatetaan turvallisen tilan periaatteita. Lue niistä lisää tästä

Kevätkausi 10.1.-15.5.
Aika: keskiviikkoisin klo 13–19
Paikka: Voudintien toimintakeskuksen kerhohuone.
Lisätiedot: Seija Suominen, puh. 040 744 3209
Maksuton ryhmä, HIY tarjoaa kahvit

Canastaa tai sambaa pelataan keskiviikkoisin kerhohuoneella. Peliporukka on tiivis yhteisö ja pelikavereista pidetään huolta myös pelipäivien ulkopuolella. Uudet pelaajat ovat tervetulleita mukaan, peli opetetaan kyllä.

Millainen korttipeli canasta on?

Canasta on kansainvälisesti tunnettu klassinen korttipeli, jolla on ikää jo yli sata vuotta. Alun perin canasta on tullut Uruguaysta, mutta nykyään se on kaikkialla maailmassa tunnettu peli.

Canasta on laajalle levinnyt korttipeli, jonka vuoksi siitä on ymmärrettävästi kehittynyt useita eri toisistaan hiukan poikkeavia versioita. Pelissä lopullinen tavoite on kuitenkin aina sama: vastakkaiset pelaajat pyrkivät saavuttamaan 5000 pisteen rajapyykin pöytäyksillä ja canastoilla. Pelin nimeksikin tullut canasta on pelissä seitsemästä samannumeroisesta kortista muodostuva paketti.

Canastaa pelataan useimmiten neljän henkilön kesken niin että kaksi vastakkain istuvaa muodostavat joukkueen. Peliä pelataan myös kahden ja kuuden pelaajan versioina. Kortteina käytetään kahta 52 kortin pakkaa ja neljää jokeria.

Tavoitteena on muodostaa pöytäyksiä, joihin kuuluu vähintään kolme samannumeroista korttia. Jokerit ja kaikki kakkoset korvaavat minkä tahansa muun kortin. Voittajajoukkue on se, joka saavuttaa ensin 5000 pistettä.

Kuka voi pelata canastaa?

Canastan pelaaminen ei vaadi matematiikkaa, ei aiempaa pelikokemusta eikä muita erikoistaitoja. Pasianssista ei kuitenkaan ole kysymys, ja se onkin monelle varmasti suurin syy käydä kerhossa pelaamassa. Uusiin ihmisiin tutustuminen ja yhdessäolo ovat tärkeitä.

Pelaamisessa ei tarvita edes kahta kättä, on olemassa korttitelineitä, joihin kortit asetetaan. Mikään muistihirmukaan ei tarvitse olla, siitä ei tarvitse huolehtia. Vaikka sosiaalisen aktiivisuuden ei ole suoraan todettu vähentävän dementiariskiä, sosiaalisuutta kuitenkin pidetään yleisesti hyvänä asiana hyvän terveyden ja voinnin kannalta. Säännöllinen harrastus parantaa tutkitusti elämänlaatua!

Tule tutustumaan peliin ja porukkaan!