Kiinnostaako paragolf?

25.6.2020

Esteetöntä golfia nuorille –hankkeen paragolferilla erityisryhmät voivat golfata yhdessä muiden pelaajien kanssa

Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) koordinoimassa ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa hankkeessa aktivoidaan nuoria vammaisia golfin pelaamiseen. Golf tarjoaa positiivisia ja yhteisöllisiä elämyksiä harrastajille ja on tärkeää, että myös erityisryhmät pääsevät nauttimaan lajista. Samalla hankkeessa edistetään heidän liikkumistaan, hyvinvointiaan ja kuntoisuuttaan sekä lisätään sosiaalista kanssakäymistä. Pilottiryhmänä TAMKin ja Suomen HCP Golf Oy :n yhteishankkeessa ovat toimineet selkäydinvammaiset.

Hankkeen paragolferi on Suomessa ainut yleisessä käytössä oleva. Laite mahdollistaa tasavertaisen ja mahdollisimman itsenäisen golfin peluun. Paragolferi kiertää kesällä 2020 eri golftapahtumissa ympäri Suomea koronatilanteen näin salliessa. Sen talvisijoituspaikka on Malmin golfhalli Helsingissä, jossa se on aktiivisessa käytössä myös kesän golfkauden jälkeen. Aikataulun voi tarkistaa Suomen HCPGolfin nettisivuilta.

Paragolferi herätti mielenkiintoa ja innosti kokeilemaan syksyn 2019 Tampereen Apuvälinemessuilla. Kolmen päivän aikana messuosastolla kävi runsaasti kiinnostuneita, jotka testasivat laitetta. Palautteissa kokeilijat kertoivat olevansa innostuneita laitteesta. Osa ei ole tiennyt, että he pääsisivät tällaista edes harrastamaan. Yhden mieleenpainuvimmista kommenteista esitti eräs laitetta kokeillut henkilö: ”Siistii päästä kokeilemaan jotain, mitä ei ole aatellut, et pystyis tekemään”.

Yhteistyökumppaneiden – Suomen Golfliiton, Suomen Paralympiakomitean, Respectan sekä useiden golfkenttien ja vammais- ja potilasjärjestöjen − kautta tieto paragolferista kulkee uusille mahdollisille käyttäjille ja päättäjille. Hankkeessa levitetään tietoisuutta lisäksi paragolfista yleensä. Itse laite on tärkeä, mutta niin on myös golfkenttien yleinen esteettömyys. Esteetöntä golfia nuorille -hanketta edelsi Suomen HCP Golfin projekti, jossa yli 50 golfyhteisössä tehtiin esteettömyyskartoitus.

Toivottavasti golfyhteisöt päättävät hankkia jatkossa lisää paragolfereita vaikkapa yhteistyössä ja näkevät paragolfaajat mahdollisena uutena asiakasryhmänä. Yhdenvertaisuus yhteiskunnassa on tärkeää, ja esteettömät golfkentät ja paragolferit mahdollistavat pelaamisen kaikille. Paragolferin tarjoamat liikuntaelämykset jatkunevat golfviheriöillä vielä hankkeen päättymisen jälkeenkin.

Lisätiedot:
Jarmo Perttunen
yliopettaja
TAMK, hyvinvointi ja terveysteknologia
050 5603159, jarmo.perttunen@tuni.fi